Telefon használata az iskolánkban

19. 09. 02
posted by: Főadminisztrátor

 Tisztelt Szülők, Kedves Tanulók!

Alapdokumentumot - például házirendet, pedagógiai programot - minden iskola akkor módosít, ha törvényi, jogszabályi, fenntartói elvárás miatt szükséges, illetve ha az iskola működése során felmerülő problémákat kell orvosolni.

Jelen esetben mindkét ok fennállt, így a fenti dokumentumokban változások történtek. Ezekről a változásokról a gyerekek az első tanítási nap az osztályfőnöki órákon kaptak már tájékoztatást. Ide a honlapra is felkerülnek majd a módosított dokumentumok. Bevezetésük folyamatos, az osztályfőnökök, szaktanárok szóban, írásban, csoportlistákban tájékoztatják az érintetteket.

Jelen cikkben a mobiltelefonok, és bármely egyéb "okos eszköz" (telefon, tablet, óra, stb.) iskolai tiltásáról, egészen pontosan "okosabb" használatáról szeretnénk esik szó.

A világ összes fejlett országában problémát okoz az okos eszközök mértéktelen használata. A függőség, az okos eszközökkel elkövetett személyiségi jogi, adatvédelmi és egyéb szabálysértés valamint a bűncselekmények száma kiemelkedően magas.

Vannak országok, melyek törvényben tiltják a mobiltelefon iskolai, de akár esetleg utcai használatát.

Különösen veszélyeztetettek a gyermekeink, akiknek egészséges testi-lelki fejlődését nekünk, felnőtteknek kell biztosítani. Nemcsak az iskoláé, hanem a szülőé is a felelősség! Elkeserítő jelenség ami a fenti kis képen látható: megszűnt a közösség, mindenki a mobiljával foglalkozik.

Számtalan kutatás foglalkozik a témával, napi szinten jelennek meg ezek tapasztalatai, bár ezek olykor egymással ellentétes eredményeket is mutatnak. Ami biztos, hogy a gyermekeink a legsebezhetőbbek! Az is tény, hogy ez már egy olyan generáció, mely alapkészség szintjén kezeli a "kütyüket", erre építeni lehet, sőt kell is, vagyis meg kell találni az egyensúlyt, a jó kompromisszumokat, a megfelelő kontrollt és korlátokat gyermekeink számára.

Iskolánk döntése értelmében köznevelési időben 7-16 óráig tanulóink nem használhatnak okoseszközöket, mobiltelefonokat!

GYIK -> Gyakran Ismételt Kérdések - avagy mi is ezeket kérdeznénk

  • Tehát nem lehet az iskolába telefont-okos eszközt hozni?
    A házirend nem írja elő telefon - okos eszköz - kötelező használatát, tehát nem kell az iskolába hozni őket. Viszont nem is tiltja meg ezek behozatalát. Jelen változás szerint a tanulók csak tanári engedéllyel használhatják ezeket. Engedély híján az eszközöket elő sem vehetik. Az eszköz lenémított, vagy kikapcsolt állapotban a táskában, vagy a tanuló saját zárt szekrényében legyen.
  • Tehát az eszközt a tanuló a szünetben sem használhatja?
    Nem, nem is veheti elő!
  • Mikor ad a tanár engedélyt?
    - Például
    tanítási órán, ha szükséges.  A gyerekek által is közkedvelt oktató feladatok, kvíz játékok (pl Kahoot"), egyéb applikációk, stb. továbbra is lesznek az órákon.
    - Ha a tanuló - szülő előre jelzi, hogy rendkívüli eset miatt szükséges lenne a kapcsolatfelvétel.
    - Megállapodásunk szerint a tanítási órák után a délutáni szabadidőben fognak kapni a gyerekek "kommunikációs" engedélyt.
  • Melyik tanárnak kell szólni, ha rendkívüli eset miatt a gyermek szeretné a telefonját használni?
    Annak a tanár kollégának aki a gyermekkel van, vagy az osztályfőnöknek.
  • Mi jár, ha valaki engedély nélkül használja ezeket az eszközöket?
    Van egy türelmi időszak, amíg segítünk, szóban tájékoztatunk, figyelmeztetünk. Utána a házirend be nem tartásáért járó szankciók következnek.

Mottó: "a társad legyen a társad, ne a telefonod!"

Kérjük a kedves szülőket, hogy a gyermekeik érdekében legyenek partnereink, tanítsuk meg közösen az eszközök "okosabb" használatát!