EDUROAM

19. 10. 23
posted by: Főadminisztrátor

"Az eduroam oktatási és kutatási intézmények nemzetközi szövetségének a szolgáltatása, amely lehetővé teszi a szövetség tagjainak felhasználói számára, hogy egy másik eduroam szövetségbeli tag intézményébe ellátogatva ugyanazt a Wifi felhasználónevet és jelszót használják, mint amit a saját intézményükben használnának. Így az eduroam szövetségi tagok felhasználóinak csak egyszer kell beállítaniuk a Wifi hozzáférést és utána minden eduroam intézményben mindenféle beállítás és konfiguráció nélkül működik a Wifi hozzáférésük.

Eduroam intézmények működnek Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen is.

A WiFi AP-k telepítése és tankerülettel történő szerződéskötést követően az iskola által definált felhasználok használhatják az eduroamot saját iskolájukban és más, a pilotban résztvevő szervezeteknél, illetve bármely más eduroam szövetség tagjánál."

Forrás: https://sulinet.niif.hu/eduroam


Magyarul:

Az eduoram egy olyan országosan - és nemzetközileg kiépített Wifi hálózat, mely magyarországon az összes oktatási intézményben kiépítésre kerül (nálunk 2019 október elején megtörtént), és az "intézmény által definiált" - azaz kiválasztott felhasználók részére használható. 

Ha tehát pl. egy pedagógust az adott intézmény "definiál" vagyis felvesz a felhasználók közé, akkor a kolléga nemcsak a saját intézményében, hanem BÁRMELY iskolában (ahol már képítették a rendszert) használhatja a Wifit ugyanúgy mintha a saját intézményében lenne. Ráadásul mindezt úgy, hogy a beállításokat elég egyszer elvégezni, és a hozzáférést a rendszer automatikusan végzi, tehát semmi további teendő nincs - a rendszer "ROAMINGOL", mint egyébként a telefon is.

A rendszerbe felvett felhasználók telefonjukkal (laptopjukkal) kétféleképpen azonosíthatják magukat:

  1. A saját iskolájuk rendszergazdájától kapott név és jelszó segítségével
  2. Egy letöltendő applikáció telepítésével, és a szükséges beállítások elvégzésével "A bátrabbak" <ITT> találják a hivatalos leírást a telepítésről. CSAK AZ ISKOLAI REGISZTRÁLÁST KÖVETŐEN!!!

Rendszergazda kollégák által készített telepítési útmutatók:

  • Debreceni Egyetem <ITT>
  • Hábel György Szerb Antal Gimnázium - telefonos op rendszerek <ITT>
  • Szent Itván Egyetem - Windows 7 <ITT>
  • Kísérleti Orvostudományi Intézet - Windows 10 <ITT>
  • Szegedi Tudomány Egyetem Klebersberg Könyvtár - Windows 10 kézi beállítás videó <ITT>
  • Szegedi Tudomány Egyetem Klebersberg Könyvtár - Windows 10 egyszerű beállítás videó <ITT>

Fontos tudnivalók:

  • Az iskola csak a definiálást - felvételt tudja elvégezni (és a felhasználó törlését) a rendszer működésére - vagy hibaelhárításra - semmilyen hozzárérése, lehetősége nincs!!!
  • Az eduroam  Wifi központilag (KIFÜ) menedzselt, szűrt, naplózott, megfigyelt, felügyelt hálózat, az iskoláknak semmilyen hatásköre nincs!
  • Egy hozzáférést max. 5 eszközön lehet beállítani.
  • A rendszerbe kerülés nem automatikus, a kollégának kérnie a rendszergazdától.
  • Minden iskola a saját alaprajza, helyi sajátossága szerint e Wifi-vel teljesen lefedett, minden oktatási helyiségben jó térerővel. Nálunk több mint 20 AP-t telepítettek, minden második tanteremben, irodákban, aulában találhatók az eszközök.
  • A rendszerbe felvett felhasználó automatikusan kap egy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. új email címet is. Ebbe az email fiókjába <ITT> tud belépni, és ez a kép fogadja:

 

Tippek az eduroamot már régebben használó iskolák tapasztalataiból:

  • az 1-es módszer beállításra egyszerűbb, a 2-es módszer viszont stabilabb működésű!
  • Ne végezzünk e hálózatban banki tevékenységet

A cikket a későbbiekben folyamatosan frissítjük új információkkal, tippekkel, tanácsokkal.